Hogyan csökkentsük az öntözőrendszer telepítés költségeit?

öntözés

Öntözőrendszer telepítés előtt áll? Íme kétgyakorlati tipp, melynek segítségével úgy faraghatja le öntözőrendszere költségeit, hogy a minőséget sem éri csorba.

Ha ezt a cikket olvassa, akkor bizonyára nem kell arról győzködnöm, hogy miért érdemes automata öntözőrendszert telepíteni, de azért foglaljuk össze röviden, hogy milyen előnyökkel jár egy automata öntözőrendszer telepítése:

  • kertje növényei és a gyepfelület is meghatározott időben, meghatározott mennyiségű „csapadékot” kap akkor is, ha hetekig távol van otthonától
  • az öntözőrendszer egyenletes intenzitással locsol, a párolgásnak legkevésbé kitett hajnali időszakban, tehát pénzt takarít meg Önnek, mert nem hagyja, hogy az öntözővíz nagy része köddé váljon. (Őszintén, lenne kedve ezért felkelni hajnalban?)
  • a szórófejek láthatatlanul elbújnak a földben, nem zavarják a kerti életet, csak a locsolás idejére bukkannak a felszínre.
  • az egyes növénycsoportokat, a sziklakerteket, a gyepfelületet mind külön öntöző zónákba csoportosíthatjuk, így az eltérő vízigények nem okoznak ezentúl gondot az öntözésben.

Összefoglalva az öntözőrendszer telepítésével kipipálhatja a legtöbb időt igénylő, rendszeresen végzendő kerti munkát.

Persze tudjuk, hogy egy automata öntözőrendszer telepítése anyagi áldozatokkal jár, azonban nem mindegy, hogy mennyivel. Sok éves gyakorlott telepítőként azt látjuk, hogy van azért néhány lehetőség a költségeket úgy csökkenteni, hogy az ne menjen a minőség rovására. Lássuk, melyek ezek:

1.tipp

„Hogyan tudunk költség csökkenést elérni a szórófejek elhelyezésével úgy, hogy a kert sem látja kárát?”

Az öntöző rendszer tervezésekor az egyik legfontosabb feladat, hogy az azonos vízigényű területeket azonos intenzitással öntözzük.

Ezt a tervezők úgy oldják meg, hogy biztosítják, hogy az egyes területeket egyszerre több szórófej is locsolja. A szórófejeket úgy helyezik el, hogy „lássák” egymást, azaz el tudjon egyik a másikig locsolni. A szórófejek fúvókái különböző távolságra szórják a vizet. Ezen a távolságon általában csak úgy lehet változtatni, ha kicseréljük a fejben lévő fúvókát.

Ezért minél tagoltabb egy kert, minél kevesebb egybefüggő fűfelület van benne, annál kisebb szórástávolságú fúvókát kell használni ez pedig azt is jelenti, hogy több szórófejet kell alkalmazni (figyelembe véve azt, hogy a fejeknek „látniuk” kell egymást az egyenletes intenzitás érdekében). Ezért van az, hogy sokszor egy nagyobb, de egyszerű formájú fűfelületet sokkal olcsóbb beöntözni, mint egy tagolt, kisméretű kertet.

Mit jelent ez az Ön számára a gyakorlatban?

Ha van a kertjében egy viszonylag nagy fűfelület, gondolja át, hogy milyen tárgyakkal és hogyan tagolja (homokozó, játszótér…stb) és azt is, hogy zavaró-e, ha ezeket a napi öntözési időtartam alatt (pl.: 5 perc) víz éri, mert az adott területen akár kétszer annyi szórófejre is szükség lehet, ha nem tud kompromisszumot kötni! Vagy máshonnan közelítve, egy egy területre jutó öntözőrendszer költségét drasztikusan lefaraghatja ésszerű kompromisszumok vállalásával.

2.tipp

„Hogyan spórolhatunk, ha jól választjuk meg az öntöző vezérlő helyét?”

Az automata öntözőrendszer neve is sugallja automatikus működését, ami azzal is jár, hogy az öntözőrendszer működtetéséhez egy kevés áramra is szükség van. És már fel is merül az első kérdés:„Hová kerüljön a kezelő panel?”

Az igazság az, hogy a kezelő panelt nem fogja túlságosan sokat használni, ha már egyszer beállított rajta mindent, túl sokat nem kell vele foglalkozni. Akkor miért is fontos, hogy hová kerül? Több okból is!

Nem mindegy, hogy a kezelőt zárt helyre telepíti, vagy valahová a kertbe, ahol ki van téve az időjárás viszontagságainak.

A zárt helyre telepíthető beltéri vezérlők SOKKAL OLCSÓBBAK kültéri társaiknál! Ezért törekedjen arra, hogy ha van rá mód, a vezérlőt beltérbe helyeztesse el, ahol közvetlenül csatlakoztatható a villamos hálózathoz! Így két legyet üt egycsapásra: olcsóbb vezérlőt vásárolhat, és még a villamos vezetéket sem kell kivezetni valahová a kertbe csak az öntöző vezérlő miatt.

Higgye el, ha csak a két fenti tanácsot megfogadja, tízezreket is faraghat öntözése költségein. De ne felejtse!

Az öntözőrendszer telepítés nem az ásással kezdődik

Még csak nem is az anyagok megvásárlásával. Az öntözőrendszert meg kell tervezni, hogy Önnek is és a kertjének is optimális legyen. És ha szakértő tervezi meg öntözőrendszerét számtalan buktatót kerülhet el még a telepítés előtt.

Mi szakemberek vagyunk. Próbáljon ki bennünket! Kérje díjmentes ajánlatunkat öntözőrendszere megtervezésére itt:

Díjmentes ajánlatkérés automata öntözőrendszer tervezésre

[contact-form-7 404 "Nem található"]

Mi fog történni, miután elküldte ajánlatkérését?

Munkatársunk maximum 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy megbeszéljük az ajánlatkérés részleteit, és a helyszíni felmérés időpontját. Helyszíni felmérésre a pontos ajánlathoz szükség van, de általában 20-30 percnél többet nem raboljuk idejét. A felmérés alapján néhány napon belül elkészül a tételes ajánlatunk, mely az ÖSSZES felmerülő költséget tartalmazza.

,

Related Posts

Nincs ilyen adat.

1 hozzászólás.

Menü