Csak így lesz jó a viacolor burkolatod

6 kihagyhatatlan lépés viacolor fektetéskor. Ha egy is hiányzik, garantáltan elégedetlen lesz! Miért süllyednek meg a térkő burkolatok? Cikkünkből ez is kiderül.

Nézzük hát sorra, mik azok a lépések, melyek elmulasztása esetén jó eséllyel elégedetlen lesz vadonatúj térkő burkolatával:

1. Alépítmény előkészítés

A viacolor fektetés első lépéseként a meglévő talaj kitermelésével létre kell hozni egy egyenletes és tömör alapot, (más néven tükröt) megfelelő eséssel a leendő viacolor burkolat alaprétegei számára.

2. Szegélyezés

A térkövezendő területet le kell szegélyezni a szegélyelemek beton ágyba történő rögzítésével. A KK Kavicsbeton különféle szegélykő elemeket kínál a viacolor burkolatok szegélyezésére: (kerti szegélykő, paliszád szegély, útszegélykövek…) A szegélyezésre azért van szükség, hogy a térkő burkolatot masszívan megtámasszuk,  és a szélső soroknál ne történhessen elmozdulás és süllyedés.

3. Teherhordó réteg készítés viacolor burkolat alá

A legfontosabb, hogy kialakítsuk a megfelelő vastagságú és minőségű teherhordó réteget a leendő térburkolat alatt. Itt vérzik el a legtöbb gyengén kivitelezett térkő felület.

Milyen vastag legyen a teherhordó réteg?

Gyalogos forgalomra szánt burkolat térkövezésénél 20 cm javasolt, személygépkocsikkal használt térkő felületek alatt legalább 30 cm vastagsággal kell számolni. A teherhordó rétegnek fagyállónak kell lennie, el kell tudni vezetnie a csapadékot és végül az egyik legfontosabb, hogy tömöríthető legyen. Erre a célra a legalkalmasabb a kő zúzalék, vagy murva, mert nagyon masszívan tömöríthető, így a későbbi süllyedés kizárt! (Figyelem! A töltő sóder alkalmatlan térkő alépítménynek, mert gömbölyű és nem lehet tömöríteni! Akkor sem, ha olcsó!)

4. Viacolor fektető ágyazat kialakítása

Amikor már tömörítettük a teherhordó réteget, el kell készítenünk a fektető ágyazatot. Erre a legalkalmasabb a 2-5 mm szemcseméretű zúzalék, vagy a 0-4 mm szemcseméretű homokos kavics. Fontos, hogy az ágyazó réteg anyaga ne tudjon belekeveredni a teherhordó rétegbe, mert az a kész térkőfelület deformálódását okozhatja. Az ágyazat szintjét és síkját lehúzóléccel alakítjuk ki, úgy hogy figyelembe vesszük a vibráláskor fellépő süllyedés 5-10 mm-es mértékét.

5. Térkövezés – viacolor lerakás – térkő burkolat fektetése

Ha elkészült a fektető ágyazat, elkezdhető a térkövek fektetése.

A térkő fektetését a legalacsonyabb ponttól indulva kezdjük, és mindig a már lerakott viacolor kövek felől haladunk, hogy a lehúzott ágyazat ne sérüljön. Zsinórt használunk, hogy ellenőrizzük a fugavonalak egyenességét. A viacolor oldalán a megfelelő fugatávolsághoz szükséges távtartókat alakítanak ki a gyártók, mert a túl szoros fektetés a szélek töredezéséhez vezetne. A térkőburkolat széleinél, illetve egyes találkozási pontoknál sok esetben szükség van a kövek bevágására. Fontos a méretek pontos jelölése a későbbi makulátlan esztétikai látvány érdekében.

6. Fugázás és a térkövek bevibrálása

Ha végeztünk a térkő felület lerakásával, akkor a kövek közötti hézagokat 0.1-0.2 mm szemcsenagyságú agyagmentes homokkal kell kifugázni. A fuga anyag ki kell, hogy töltse a hézagokat, hogy a térkövek kölcsönösen támaszkodjanak, és a terhelések megfelelően kerüljenek át az egyes elemekre. A fugázást száraz felület mellett, a felületre történő egyenletes szórással kell végezni, majd a fugaanyagot a térkövek közötti hézagokba kell söpörni. A kifugázott térkő felületet tisztára kell söpörni és lehetőleg gumi borítású lapvibrátorral a szélekről kiindulva egyszer hossz- és egyszer keresztirányba tömöríteni kell. A berázódott fugákat ismét feltöltve, a térkő felületet tisztára kell söpörni, és a felület azonnal használatba vehető

Ha ezeket a lépéseket betartja a kivitelező, a megépült térkő felület sokáig megelégedésre szolgál majd!

Mi így csináljuk és ha akarja ki is próbálhatja! Kérje díjmentes ajánlatunkat térkövezésre itt:

Díjmentes ajánlatkérés viacolor fektetésre

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefonszám (kötelező)

Telepítés helye

Egyéb üzenet

Megismertem és elfogadom az adatkezelési tájékoztatót

Mi fog történni, miután elküldte ajánlatkérését?

Munkatársunk maximum 1 munkanapon belül felveszi Önnel a kapcsolatot, hogy megbeszéljük az ajánlatkérés részleteit, és a helyszíni felmérés időpontját. Helyszíni felmérésre a pontos ajánlathoz szükség van, de általában 20-30 percnél többet nem raboljuk idejét. A felmérés alapján néhány napon belül elkészül a tételes ajánlatunk, mely az ÖSSZES felmerülő költséget tartalmazza.

, ,

Related Posts

Nincs ilyen adat.

Menü