Gyepszőnyeg telepítés lépésről-lépésre – 1. rész: Hogy mérjünk?

Gyepszőnyeg telepítés lépésről-lépésre. Egy nélkülözhetetlen útmutató azoknak, akik elegendően elszántak és a fizikai erejük is megvan ahhoz, hogy maguk telepítsék gyepszőnyegüket. Az 1. részből kiderül: Mi az, amit ha pontosan elvégzünk, sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat.

Miért kövesse gyepszőnyeg telepítés útmutatónkat?

Amikor azt mondtuk, hogy a gyepszőnyegezés a leghatékonyabb és a leglátványosabb megoldás, ha kertjében ragyogó és egészséges fűfelületre vágyik, azt komolyan is gondoltuk. De egy dolgot nem szabad elfelejteni: a gyepszőnyeg megvásárlása csak az első lépés! A szép és hosszan tartó látványhoz a szakszerű gyepszőnyeg telepítés és gyep gondozás is elengedhetetlen!

Ezért elkészítettük ezt a cikk sorozatot azok számára, akik úgy gondolják, hogy a gyepszőnyeg telepítését mégsem bízzák gyakorlott szakemberre, mert elegendő ügyesség, kedv, elszántság és persze fizikai erő birtokában saját maguk próbálkoznának meg a feladattal. Ha követi, és körültekintően meg is valósítja az itt leírtakat, sikerülhet a szép végeredmény!

De mielőtt még belevágunk, van egy fontos feladat, amit érdemes pontosan elvégeznie a gyepszőnyeg telepítés előtt, sőt még inkább a gyepszőnyeg vásárlás előtt, ha el szeretné kerülni a későbbi bosszúságokat!

Gyepszőnyeg telepítés előtt – avagy hogyan mérjük fel pontosan a területet?

Az első lépés, mielőtt megvásároljuk a gyepszőnyeget, egy pontos felmérés készítése, hogy tudjuk, mekkora mennyiségre lesz szükségünk! Miért olyan fontos a pontosság? Azért, mert ha kevesebb gyepet rendelünk, az csak a végén fog kiderülni, amikor az utolsó négyzetmétereket fektetjük.

Ekkor pánikszerűen szeretnénk rendelni még néhány négyzetmétert, aminek természetesen nincs akadálya, de tudni kell, hogy nem garantált, hogy a később megrendelt gyepet pontosan ugyanarról a területről szedik fel, ahonnan a korábban szállított tételt, hiszen időközben a többi megrendelőt is ki kellett szolgálni, és szezonban naponta több ezer négyzetméter gyepet szednek fel.

Mit is jelent ez számunkra? Azt, hogy előfordulhat, hogy a későbbi tétel egy másik területről származik és árnyalatban eltér a korábban megvásárolttól. Ráadásul néhány négyzetméter hiányzó gyepszőnyeg kiszállítása aránytalanul magas költséggel jár!

Lássuk részletesen:

Határozzuk meg a füvesítendő terület nagyságát, vegyük figyelembe, hogy a gyepszőnyeg mérete 40 cm*250 cm, ami pontosan 1 m2 tekercsenként. Elég ritka, hogy egy kertben pontosan téglalap alakú területet kell lefedni, így hát valószínű, hogy előfordulnak íves szélek, szegélyek. Ilyenkor a gyepszőnyeget vágni kell, és természetesen a vágáskor hulladék keletkezik. Ezért érdemes az összes terület 3-5%-ának megfelelő mennyiségű többlet gyepet rendelni, hogy a vágási hulladékokat fedezze.

A gyakorlatban a gyepszőnyeg telepítés során rendszeresen felmerülő kérdés, a leendő füvesített terület szegélyezése, elválasztása a többi növényfelülettől, kavicságytól…stb. Erre többféle megoldás létezik, mi a leterítés után gyakorlatilag láthatatlan műanyag szegélyt ajánljuk.

Tehát, ahhoz, hogy gyepszőnyeg szépen határolt legyen, ne felejtse el kiszámolni a szükséges szegély mennyiségét sem!

TIPP

Ha már túl van a méréseken, nálunk egy gombnyomással megrendelheti prémium gyepszőnyegét és a szükséges gyepszegélyt is.

Fontos! Ha gyepszőnyeget rendel, a kiszállítását úgy időzítse, hogy már minden előkészületen túl van, mert a gyepszőnyeget nem tárolhatja sokáig!

,
Előző bejegyzés
Az 5 legfontosabb tudnivaló gyepszőnyeg vásárlás előtt
Következő bejegyzés
Gyepszőnyeg fektetés lépésről-lépésre – 2.rész: Előkészületek

Related Posts

1 hozzászólás.

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.