Gyepszőnyeg fektetés lépésről-lépésre – 2.rész: Előkészületek

Három részes útmutatónk 2. részéből kiderül, hogy milyen előkészületek szükségesek ahhoz, hogy a tökéletes állapotban megvásárolt gyep a gyepszőnyeg fektetés után is ragyogóan szép maradjon.

Felkészülni… – kezdeti lépések gyepszőnyeg fektetés előtt

Az első részben pontosan meghatároztuk a szükséges gyepszőnyeg mennyiségét, lemértük a gyepet határoló felületeket, így meghatároztuk a szükséges gyepszegély mennyiségét is. Nincs más hátra, mint belevágni a fizikai munkába…

A korábbi fű, gyomok eltávolítása, a talaj fellazítása

Az első feladatunk a gyepszőnyeg fektetés előtt, hogy a területről el kell távolítanunk a gyomokat és az elhasználódott korábbi fűfelületet.

Ehhez totális gyomirtót javaslunk (pl.: Glyalka). Fújjuk be a területet gyomirtóval és várjuk meg amíg teljesen elszárad a növényzet. Ez általában 10-14 nap alatt bekövetkezik.

Ha a gyomirtó kifejtette a hatását, akkor már szükség lesz a fizikai erőnkre is.

A terület felásásával 20-25 cm mélységben fellazítjuk a földet, és eltávolítjuk a kiirtott száraz növényzetet. Vegyük figyelembe, hogy a megszáradt fű és gyökérzete egy 100 m2-es területen 7-8 m3 hulladékot is jelent, melyet el kell távolítani a helyszínről.

Erre a célra érdemes egy megfelelő méretű konténert rendelni, melybe bepakolható a hulladék. Javaslom, hogy többen végezzék a munkát, mert igen megterhelő a konténerbe pakolás, és a terület méretétől függően akár több napig is eltarthat! Nagyobb gyepszőnyegezendő felület esetén érdemes megfontolni kerti munkagép bérlését is.

Természetesen a terület felásásakor az összes földben lévő szemetet, kő és egyéb törmeléket el kell távolítani, hogy a talaj megfelelő szerkezetű legyen és segítse a gyepszőnyeg gyors legyökeresedését. Az ásással kellően fellazított talaj megfelelő mennyiségű vizet tud majd eltárolni.

Az ásás befejeztével gereblyével finomítsuk a talaj szerkezetét és durván egyenlítsük ki a terület szintjét. Előfordulhat (különösen olyan kertekben, ahol a földben sok volt az eltávolított törmelék és szemét), hogy pótolni kell a földet, hogy a gyepszőnyeg fektetéshez a megfelelő magasságú szintet elérjük. Ehhez érdemes homokos szántóföldi földet rendelni.

Szegélyezés, szintezés, megfelelő szerkezetű és tömörségű talaj kialakítása

A célunk, hogy a gyepszőnyeg alatt egyenletes felületű, megfelelő tömörségű, morzsás szerkezetű talajt alakítsunk ki.

Azt javaslom, hogy az előkészítésnek ebben a fázisában feltétlen alakítsuk ki a terület szegélyezését (ha szükséges), mert akkor később, amikor már a finom tereprendezést végezzük, nem kell újra felásni a szegély helyét. Ha kész a szegélyezés, gereblyével és simítóval végezd el a terület finom rendezését, és alakítsd ki a megfelelő szinteket! 

FIGYELEM!

Ne felejtsük el, hogy a gyepszőnyeg kb.: 2-3 cm vastagságú földdel érkezik, tehát gyepszőnyeg fektetés esetén a gyepet fogadó szintet mindig 2-3 cm-rel a kívánt végleges terepszint alatt alakítsuk ki! A szint kialakítása mellett el kell érnünk a terület lépésálló tömörségét. Annyira tömörítsük a talajt, hogy ha rálépünk, éppen csak meglátszódjon a lábnyomunk, de ne süllyedjen be alattunk túlságosan a föld.

Ehhez egy 70-80 kg tömegű hengerre lesz szükségünk. A hengerezést száraz felület mellett, több irányból végezzük, hogy kellően tömörödjön a korábban fellazított és elgereblyézett felület. A hengerezés során kisebb mélyedések, dombok képződnek majd, ezeket újabb gereblyézéssel el kell simítani, hogy sík felületet kapjunk. A műveleteket addig kell végezni, amíg ki nem alakul a kívánt magasságon a lépésálló egyenletes felület.

Az így elkészült terület már alkalmas a gyepszőnyeg fektetésre. Nincs más dolgunk, mint megrendelni a gyepszőnyeget, és nekiállni a gyepszőnyeg terítésének.

De hogyan végezzük helyesen gyepszőnyeget fektetést? Erről szól sorozatunk 3. befejező része

,
Előző bejegyzés
Gyepszőnyeg telepítés lépésről-lépésre – 1. rész: Hogy mérjünk?
Következő bejegyzés
Gyepszőnyeg lerakás lépésről lépésre – 3.rész: Így terítsd le a gyepet

Related Posts

1 hozzászólás.

Menü