Gyepszőnyeg lerakás lépésről lépésre – 3.rész: Így terítsd le a gyepet

3 részes cikksorozatunk utolsó részében a gyepszőnyeg telepítés leglátványosabb részéhez érünk. Megnézzük a gyepszőnyeg lerakás helyes lépéseit, ráadásként néhány hasznos kiegészítőt is megismerünk, mellyel garantált a gyönyörű és tartós eredmény.

Közvetlenül a gyepszőnyeg lerakás előtt:

Két fontos kiegészítő, melyből az egyik sok bosszúságtól óvhat meg

 

1 – Talajjavítás, gyökérképződés serkentése

Az előkészített területre (még a gyepszőnyeg lerakás előtt) juttassunk ki talaj javító és a gyökérképződést segítő gyeptrágyát. Erre a célra az egész világon szabadalommal védett természetes alapú MALTAFLOR granulált gyeptrágyát ajánljuk! Miért?

Mert a Maltaflor 70%-ban természetes gyeptrágya! Fő nyersanyaga a malátagyártás során kialakult csíragyökér. A főbb tápanyagok (nitrogén, foszfor, kálium) mellett sok más kiegészítőt vitaminokat, enzimeket, nyomelemeket, szénhidrátot, aminosavat és fitohormont tartalmaz.

A MALTAFLOR egy különlegesen finom szemcsés trágya, mely a kivételes anyag összetételének köszönhetően megegyezik a gyep növekedéséhez szükséges tápanyagokkal. Hosszú lebomlású szerves trágyaként ideális az intenzíven használt gyepfelületekre. A gyorsan ható aktív nitrogén közvetlenül a kezdettől élénkíti a növény növekedését. Különlegesen nagy előnye, hogy erősen növekedésre ösztönzi a gyökeret és szilárdítja a gyepfelületet, ezzel támogatva a tartós használhatóságot.

És még egy FONTOS GYAKORLATI ÉRV a Maltaflor mellett!

Természetes alapanyagának köszönhetően a trágyát bárki kockázat nélkül alkalmazhatja a fűfelület későbbi tápanyag utánpótlására, nem kell tartani attól (a műtrágyák esetében ez bizony sokszor előfordul), hogy a kiszórás után kiégetjük a füvet! Ha szeretné, ide kattintva megrendelheti a Maltaflor gyeptrágyát, melyet akár házhoz is szállítunk Önnek.

2 – Vakond háló

egy praktikus és olcsó kiegészítő, mellyel távol tarthatjuk a kerttulajdonosok rémét

Egy aranyos kis védett állat, amely ha megjelenik, csatatérré változtatja a kertet. Éppen ezért érdemes megfontolni, hogy négyzetméterenként kevesebb, mint 200 forintot áldozunk-e arra, hogy a lehetőségekhez képest megvédjük magunkat tőle.

Hogyan működik?

A vakond háló egy vékony műanyagból készült háló, melyet közvetlenül a gyep alá terítünk. Ezen a hálón a vakondok nem képes átjönni, így ha betéved a kertbe, akkor sem fog földhalmokat készíteni a szép gyepszőnyegen. A vakond háló általában 1 m-es, vagy 2 m-es szélességű tekercsben kapható, leterítéskor kb.: 10-15 cm átfedést javaslunk, ezt figyelembe kell venni amikor a szükséges mennyiséget kiszámoljuk. Vakondhálót ide kattintva tud rendelni

Na de most már tényleg kezdődjön a…

Gyepszőnyeg lerakás

Elsőként a legfontosabb tudnivalók a gyepszőnyeg szállításáról és a tárolásról:

Ne feledje, a gyepszőnyeg szállítását csak akkor kérje, ha a területet már előkészítette! A gyepszőnyeget összetekercselt állapotban 1 m2-es tekercsekben szállítjuk. A gyepszőnyeg élő anyag, a kiszállítás napján frissen szedjük, ezért túl sokáig nem tárolható, különösen nyáron nem, amikor meleg van! Ezért törekedjen arra, hogy még a szállítás napján lefektesse a kiszállított mennyiséget!

Ha mégis úgy alakul, hogy nem sikerül befejezni a munkát, keressen egy árnyékos felületet, terítse ki a tekercseket (akár beton felületre is terítheti) és öntözze meg alaposan, így akár több napig is eláll! Fontos, hogy ne tárolja a gyepet több napon át feltekercselve, mert felmelegszik a belseje és megrohad!

Kezdődhet a gyepszőnyeg lerakás

Szüksége lesz egy éles késre a vágásokhoz ( én snitzert javaslok, jó sok pengével, mert a gyep gyorsan kiveszi az élét), egy gereblyére, vagy egy nagyobb fadarabra, a tekercsek egymáshoz ütéséhez, egy hengerre a jó talajkontaktus eléréséhez, és vízre az öntözéshez.

A gyepszőnyeg lerakását érdemes valamelyik hosszabb szél mentén kezdeni. Ha vakond hálót is használ, akkor azt javaslom, hogy először terítsen le hálóval valamekkora felületet, rögzítse a talajhoz a háló széleit a kapott műanyag kampókkal.

A munkát száraz, vagy földnedves (de nem sáros!) felületnél végezze! A kiterített gyepcsíkokat illessze szorosan egymás mellé, ha végez egy sorral, érdemes finoman oldalról egymáshoz ütögetni a csíkokat egy ütőfával, vagy egy széles fejű gereblyével.

Ügyeljen arra, hogy az egymás melletti sorokban a csíkok egymástól eltolva, kötésben legyenek. A széleknél, szegélyeknél az éles vágószerszámmal könnyedén kontúrra vághatja a gyepet. A levágott gyepdarabok felhasználhatók, de vigyázzon, hogy szélekre, különösen olyan szélekre, ahol betonnal találkozik a gyep, ne tegyen túl kis darab gyepszőnyeget, mert könnyebben kiszárad!

A gyepszőnyeg lerakás után a gyepcsíkokra merőlegesen hengerezze át a területet, hogy biztosítsa a gyep teljes kontaktusát a talajjal, majd öntözze be alaposan a gyepet! (legalább 10 cm mélyen egyenletesen be kell nedvesíteni a talajt)

Ha túl meleg van és nagyobb területet gyepszőnyegez, akkor 30-40 m2-enként hengerezzen és öntözze be a leterített gyepet, nehogy megszáradjon.

Telepítés után: öntözés, nyírás, használatba vétel

öntözés

A gyepszőnyeg lefektetése utáni időszakban a gyökérképződéshez elengedhetetlen az egyenletes és megfelelő mennyiségű víz kijuttatása a gyepfelületre. Ezt a feladatot kézzel is végezhetjük, de ezzel kapcsolatban van néhány gondolatom:

Valószínű azért választotta a gyepszőnyeget, mert szeretné, ha sokáig szép és látványos lenne a kertje, ehhez azonban feltétlenül szükséges a fűfelület ápolása. És el kell, hogy szomorítsam, de a legidőigényesebb és a legfárasztóbb ápolási feladat a kézzel történő locsolás, nem beszélve arról, hogy nagyon nehéz a vizet egyenletesen és a kívánt mennyiségben kézi locsolással kijuttatni. És a rossz hatékonyság mellett még jelentős vízpazarlással jár, ami pedig érzékenyen érintheti a pénztárcáját is.

Ha tehát gyepszőnyeg telepítését fontolgatja, mindenképp vegye számításba hogy sokkal takarékosabb, és pontosabb megoldás, ha automatikus öntözőrendszerre bízza fűfelülete öntözését, nem beszélve arról, hogy így megszabadulhat a későbbiekben Önre váró izzasztó óráktól is!

Ahhoz, hogy a telepítés után a gyepfelület gyökérzete szépen fejlődjön, a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani! Ezt az első időszakban napi többszöri öntözéssel biztosíthatja.( A gyepszőnyeg felhajtásával ellenőrizheti, hogy megfelelően átnedvesedett-e a talaj)

Figyelem! A gyepszőnyeg lerakás után alaposan öntözött terület a nedvesség hatására felpuhul, ha járkál rajta besüppedhet, és elvesztheti a korábban szépen kialakított sík felületét. Ezért azt javaslom, hogy a gyepszőnyeg lerakás utáni 8-10 napban még ne használja a gyepet!

Ahogy a gyökerek egyre mélyebbre hatolnak, az öntözések számát csökkenteni kell, az öntözésenként kijuttatott víz mennyiséget pedig növelni, hogy mélyebben átázhasson a talaj, így a gyökérzet is mélyebbre kívánkozik, megerősödik.

Fűnyírás

Az első fűnyírást a telepítés után 7-8 nappal végezzük, ilyenkor érdemes már az előző napon szüneteltetni az öntözést. A magasságot 5-6 cm-re állítsuk be. A későbbiekben ügyeljünk arra, hogy a fűnyírást olyan ütem szerint végezzük, hogy a fűszálak a nyírás során a magasságuk 30%-át veszítsék csak el. A fűszálak magasságát 3-4 cm-re állítsukbe, (nyáron nagy melegben magasabbra).

Használat

A gyepszőnyeg teljes gyökeresedése kb. három hét alatt megtörténik, ettől kezdve már az öntözések száma is lecsökkenthető heti 2-3 alkalomra, és korlátozás nélkül használható a gyep. Ettől kezdve nincs más dolgunk, mit élvezni a ragyogó zöld fű látványát.

Hogyan lesz gyepszőnyegünk sokáig ékessége kertünknek?

Egyszerűbben, mint gondolná! Öntözzük meg alaposan hetente kétszer, nyírjuk le rendszeresen, és pótoljuk az elhasznált tápanyagokat.

Ezzel három részes gyepszőnyeg lerakás lépésről-lépésre sorozatunk végére is értünk. Átbeszéltünk mindent, ami biztosítja a sikert, ha úgy döntünk saját magunk szeretnénk végig csinálni a gyepszőnyeg lerakás lépéseit. Nem állítjuk, hogy könnyű lesz, de a végeredmény kárpótol majd minden fáradtságért! Persze ha Ön mégis inkább gyakorlott szakemberre bízná a gyepszőnyegét, a lentebbi űrlap kitöltésével díjmentes ajánlatot kérhet tőlünk.

Ajánlatkérés gyepszőnyeg lerakására

[contact-form-7 404 "Nem található"]

Mi fog történni, miután elküldte ajánlatkérését?

A legrövidebb időn belül, de maximum 24 órán belül felvesszük Önnel a kapcsolatot, hogy megbeszéljük ajánlatkérése részleteit, és egyeztessük a helyszíni felmérés időpontját.

A helyszíni felmérésre azért van szükség, hogy meghatározhassuk a pontos gyepszőnyeg mennyiségét, és meggyőződjünk róla, hogy milyen előkészítő munkálatok szükségesek a gyepszőnyeg telepítéséhez. A felmérés alapján készítjük el pontos ajánlatunkat. A felmérés általában 20-30 percet vesz igénybe, és Budapesten és környékén díjmentes.

,
Előző bejegyzés
Gyepszőnyeg fektetés lépésről-lépésre – 2.rész: Előkészületek

Related Posts

1 hozzászólás.

Menü